Trainer Anna motiveert dit keer BN'ers in plaats van jonge honden

Foto van Anna met een blonde golden retriever

Anna Oort is een van de deelnemers van Helden door de modder VIPS. Als fan hielp ze de muzikanten Brace en Gio bij de lastige obstakels van de obstacle run. In dit blog vertelt ze over haar deelname én het wegnemen van hindernissen bij honden die net op school komen.

‘Deelnemen aan Helden door de modder VIPS was voor mij een mooie kans om mijn leukste hobby met mijn leukste baan te combineren. Ik werk als trainer van jonge honden die net op school komen en in mijn vrije tijd doe ik graag mee aan obstacle runs. Dit was een bijzondere ervaring. Niet alleen vanwege de camera’s die om je heen cirkelen en alles vastleggen, maar ook vanwege de samenstelling van mijn team. Omdat ik zelf sportief ben, vond ik het lastig om me aan het tempo van een ander te moeten aanpassen. 

‘Rennen bleek nog de grootste hindernis’

Tijdens de race moesten de atleet en ik continu pendelen tussen de mannen om ons team bij elkaar te houden. Ik heb erg met Brace en Gio gelachen. Het zijn grappige gasten, maar hun conditie laat te wensen over. Brace vermande zich nog zo nu en dan en probeerde vooruit te komen, maar Gio bleek lastig te motiveren. Die raakte steeds achter. Ik vond het stoer dat ze allebei de glijbaan af waren gegaan. Dat moet je toch maar durven. Maar toen ze stukken moesten hardlopen, werd het lastiger. Gio raakten we zelfs kwijt tijdens de run. Desalniettemin is het geweldig dat ze iets voor KNGF Geleidehonden wilden betekenen door middel van deze lastige en pittige obstacle run.

Rustig wennen aan het kennelleven

Bij de geleidehondenschool begeleid ik jonge honden die net op school komen. Als ze door hun pleeggezin worden afgeleverd bij de kennel, vangt ons team ze op. We zorgen ervoor dat ze rustig aan hun nieuwe leven op school en in de kennel kunnen wennen. We maken de overgang naar school minder groot door er voor ze te zijn. Het is toch een heel ander leven of je nu bij een pleeggezin in huis bent of tussen allemaal andere honden, trainers en kennelmedewerkers op school. Sommige honden kunnen wat onwennig zijn. Wij stellen ze gerust en knuffelen en spelen veel met de nieuwelingen. We geven ze veel positieve ervaringen mee, zodat ze hun nieuwe leven op school snel leuk vinden.  

Uitgebreid kennismaken met de trainingsbus

We laten ze ook uitgebreid wennen aan de speelweides, de verschillende gebouwen op het terrein en aan de trainingsbussen. We zorgen ervoor dat ze zich er zo comfortabel in voelen dat ze lekker kunnen slapen als andere honden worden getraind. Tijdens de training haalt een geleidehondeninstructeur namelijk telkens één hond uit de bus om mee te trainen, de andere honden blijven dan rustig wachten op hun beurt. Een trainingsbus om in te relaxen hadden Gio en Brace vast ook graag gehad tijdens hun modderavontuur!’  

Bekijk op 6 september om 20.30 uur op SBS6 hoe Anna haar uiterste best doet om Brace en Gio naar de finish te krijgen van het spectaculaire modderparcours.