Ben je in onze 1 april-grap gestonken? Of had je het meteen door? Wellicht is het volledig aan je voorbijgegaan. Hoe dan ook: onze medische detectiehonden zijn niet aan het leren hoe ze een leugen van de waarheid kunnen onderscheiden via iemands lichaamsgeur. Uitzoeken of iemand de waarheid spreekt, laten we graag over aan andere instanties. Maar onze speurneuzen zijn wel degelijk bezig nieuwe horizonten te verkennen. Daar vertellen we graag meer over. 


Diabetes type 1 

Nu het onderzoek naar het vroeg detecteren van darmkanker door de medische detectiehonden bijna voltooid is, is het team bezig met het uitwerken van plannen voor een nieuw project. De volgende zaak waar ze hun neus in willen steken, is het tijdig herkennen van een hypo (te laag bloedsuikergehalte) bij mensen met diabetes type 1. Het gaat dan om de groep die zelf niet doorheeft dat er een hypo opspeelt, dit heet hypo-unawareness. Deze patiënten leven in vaak in angst die een verlammende werking kan hebben op hun dagelijkse leven. Ze durven bijvoorbeeld niet meer te gaan slapen uit angst voor een hypo. Een speciaal getrainde hond die hen tijdig waarschuwt, geeft hen weer vertrouwen waardoor ze weer vooruit kunnen in het leven. 


Wetenschappelijk bewijs leveren 

Het team van medische detectiehonden heeft voor dit project samenwerking gezocht met het Diabetes Fonds en het Radboudumc in Nijmegen. Waarom dit project? ‘In omringende landen worden al ‘signaalhonden’ bij diabetespatiënten ingezet. Met succes. Wetenschappelijk bewijs dat honden echt een hypo kunnen detecteren, is er niet’, begint Patrick Hilverink, projectleider van de medische detectiehonden van KNGF Geleidehonden. ‘Er heerst het sterke vermoeden dat honden aanslaan op een bepaalde geur van een hypo. Door in onze trainingsruimte te onderzoeken of honden een hypo kunnen detecteren in een klinische setting, zouden we dat bewijs kunnen gaan leveren.’ Het medische detectiehonden team is nog bezig het project vorm te geven, dus wordt vervolgd…

Onze website gebruikt cookies